Missa Maria zart, Jacob Obrecht’s meesterwerk

Na enkele uitvoeringen in de voorafgaande jaren, besloot Cappella Pratensis in 2022 Jacob Obrecht’s monumentale Missa Maria zart op CD op te nemen. Eind maart 2023 verscheen het album. 

In 1504 ondernam de grote polyfonist Jacob Obrecht een reis van zijn thuisland Vlaanderen naar Ferrara, waar hij was aangesteld als componist in de muzikale kapel van hertog Ercole d’Este. Onderweg stopte Obrecht in Innsbruck, waar hij het Duitse devotionele lied voor de Maagd Maria, Maria zart, moet hebben leren kennen. De zoete tonen van dit eenvoudige lied inspireerden de componist om één van zijn grootste werken te produceren: de Missa Maria zart. Met een duizelingwekkende reeks compositorische prestaties en pure levensvreugde is deze mis een monument van de flamboyant gotische stijl, en met meer dan een uur is het de langste mis in het renaissancerepertoire. Slechts een jaar later stierf Obrecht bij het uitbreken van de pest, waardoor deze mis kan worden gezien als zijn muzikale testament.

Van de mis is geen authentiek koorboek overgebleven, alleen een set stemboekjes. In opdracht van de Alamire Foundation in Leuven maakte Marc Busnel, baszanger in Cappella Pratensis en begenadigd kalligraaf, op basis van de originele bron een nieuw, full-size koorboek.

Beluister hieronder fragmenten uit de mis. Of: bestel de CD.

 

Reacties zijn gesloten.