Into Great Silence – filmconcert

Wat geweest is:
zaterdag 10 juni 2023 | Sint-Janskathedraal, ‘s Hertogenbosch | 

Film kijken in het hoogkoor van de Sint-Janskathedraal, met alleen kaarslicht: dat kon je maar één keer meemaken. Als onderdeel van de getijdendag tijdens het Nederlands Gregoriaans Festival, verzorgde Cappella Pratensis de dagsluiting: de ‘metten’. Niet als ‘gewoon’ concert, maar subtiel verweven met de monumentale speelfilm Into Great Silence.

Into Great Silence is een zeer nauwkeurige, gedeeltelijk stille meditatie over het kloosterleven in zijn meest pure vorm. Geen muziek, behalve de liederen in het klooster, geen interviews, geen commentaar. Het veranderen van de tijd, de seizoenen en de steeds terugkerende elementen van de dag, van het gebed. Een film die bijna een klooster wordt, in plaats van er één weer te geven. Een film van Philip Gröning over bewustzijn, absolute aanwezigheid, over mannen die hun leven hebben gewijd aan God in de allerpuurste vorm.

Into Great Silence is de eerste film ooit over het leven in La Grande Chartreuse, de vestiging van de legendarische Kartuizer Orde in de Franse Alpen. De monniken leven aan de hand van eeuwenoude regels en rituelen. De Kartuizer Orde is de meest gesloten orde van de rooms-katholieke kerk en is bijna helemaal verborgen voor de buitenwereld. Dat Philip Gröning toestemming heeft gekregen dit klooster als buitenstaander en vooral als filmer te betreden is een unicum te noemen.Vóór Into Great Silence is er in La Grande Chartreuse nog nooit gefilmd en de laatste foto’s die er genomen zijn stammen uit de jaren 60…

Cappella Pratensis, stond deze keer onder leiding van Tim Braithwaite, ging de uitdaging aan om dit unieke filmdocument van live muziek te voorzien: gregoriaans met op gezette momenten meerstemmige improvisaties. Het ensemble zong daarbij gregoriaans van de Kartuizers, en daarnaast uit uniek Brabants erfgoed: het schitterende 15e-eeuwse graduale Johannes van Deventer uit het klooster St. Agatha.

 

Reacties zijn gesloten.