Het gregoriaans van de Kruisheren

Zaterdag 15 juli 2023 | 20:00 uur | Sint-Catharinakerk, Kruisbroedershof 4 ‘s-Hertogenbosch
Zondag 16 juli 2023 | 15:00 uur | Klooster Sint Agatha, Kloosterlaan 24 Sint Agatha
(kaartverkoop start rond 1 mei)

De Orde van de Kruisheren werd opgericht in 1210 in Hoei nabij Luik. In de Lage Landen hadden de Kruisheren vele kloosters waarvan die in Maastricht en Ter Apel het best bewaard zijn gebleven. Aan het einde van de 15e en begin van de 16e eeuw maakte Johannes van Deventer deel uit van de Kruisherengemeenschap in Sint Agatha. Van zijn hand zijn enkele zeer gave en fraai versierde koorboeken bewaard gebleven. Het absolute topstuk uit de collectie, gemaakt rond 1512, staat bekend als het Graduale van Johannes van Deventer.

Bijzonder is dat de boeken van Johannes van Deventer zich na meer dan vijf eeuwen nog altijd in hetzelfde klooster bevindt als waar het gemaakt is. Het wordt bewaard door het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, gevestigd in het klooster Sint Agatha, dat overigens ook nog steeds wordt bewoond door een kleine maar actieve Kruisherengemeenschap.

Cappella Pratensis bracht het Erfgoedcentrum in contact met de Alamire Foundation in Leuven (B) en de KBR Koninklijke Bibliotheek in Brussel. Zij zorgden ervoor dat het Graduale op een deskundige manier werd gedigitaliseerd en online gepubliceerd, en zo veilig gesteld en ontsloten voor toekomstige generaties wereldwijd.

Nu is het tijd om de muziek uit het Graduale Johannes van Deventer weer tot klinken te brengen, op plaatsen waar de Kruisheren eeuwenlang hun vrome werk hebben gedaan. Natuurlijk in het klooster Sint Agatha, maar ook in de voormalige Kruisbroederskerk in ‘s-Hertogenbosch, de Catharinakerk. Het programma is samengesteld uit gregoriaans uit het Graduale, verrijkt met meerstemmige improvisaties en afgewisseld met polyfone muziek van Brabantse bronnen uit dezelfde tijdsperiode.

Stratton Bull, Tim Braithwaite, Andrew Hallock | superius
Lior Leibovici | contratenor
Grantley McDonald | bassus

Artistieke leiding: Stratton Bull

Reacties zijn gesloten.