18 maart LIVESTREAM concert Ezekiel’s Eagle

Foto: Maikel Samuels

NAAR DE STREAM
Het concert blijft voor tickethouders beschikbaar tot vrijdag 26 maart 12:00u. Gebruik je ticketcode om in te loggen. Je vindt hem onder de QR-code (de blokjescode) op je ticket.

Met een LIVESTREAM concert vanuit de magnifieke Sint-Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch opende Cappella Pratensis op 18 maart 2021 het tweede jaar in het vijfjarenproject Bossche Koorboeken. Met centraal in het programma Jean Mouton’s Missa Tua est potentia.

De Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in ‘s Hertogenbosch herbergt een ongelooflijke schat: een collectie puntgave koorboeken uit de periode 1450-1600, waarvan negen met wonderschone meerstemmige (polyfone) muziek. Samen belichamen ze de ongekende culturele bloeiperiode van het hertogdom Brabant, ook wel de Brabantse Gouden Eeuw genoemd. De boeken werden vervaardigd in opdracht van de Broederschap en bevatten werk van gerenommeerde componisten uit die tijd. Ze zijn volop gebruikt voor de liturgie, maar de muziek inmiddels al eeuwen verstomd. Dat is nu aan het veranderen: Cappella Pratensis pakt de Bossche Koorboeken uit! In een megaproject van vijf jaren worden jaarlijks één of twee boeken ontsloten voor publiek, in beeld en in klank. En elk jaar beginnen we met een groots openingsconcert in ‘s-Hertogenbosch.

Zo ook dit jaar. In dit concert, getiteld Ezekiel’s Eagle, openden we het tweede jaar met muziek uit twee koorboeken, door kenners aangeduid als MS 152 en 155. Live vanuit de Sacramentskapel in de Sint-Janskathedraal, de plek waar de Broederschap bijeenkwam voor de liturgie en waarvoor deze boeken zijn gemaakt. Tegelijk presenteerden we onze nieuwe CD met dezelfde titel.

Het concert werd voorafgegaan door een korte documentaire waarin de bekende Nederlandse historicus Herman Pleij de kijkers meenam naar het ‘s-Hertogenbosch van de 15e en 16e eeuw, de periode waarin de inmiddels ruim 700 jaar oude Broederschap tot grote bloei kwam en deze unieke collectie koorboeken kon opbouwen.

PROGRAMMA
20:00 – 20:15 introductie door historicus Herman Pleij
20:15 – 21:00 concert

Jean Mouton – Missa Tua est potentia uit koorboek 155
Gregoriaans uit koorboek 152

Jean Mouton (1459-1522) Motet – Tua est potentia
Gregoriaans Introit – Protexisti me
Jean Mouton Missa Tua est potentia – Kyrie
Jean Mouton Missa Tua est potential – Gloria
Jean Mouton Motet – Salva nos Domine vigilantes
Gregoriaans Prefatio
Jean Mouton Missa Tua est potential – Sanctus
Anoniem Elevation motet – O salutaris hostia
Gregoriaans Pater noster
Jean Mouton Missa Tua est potentia – Agnus Dei
Jean Mouton Motet – Da pacem Domine

Stratton Bull, Tim Braithwaite – superius
Lior Leibovici, Korneel van Neste – contratenor
Pieter de Moor, Peter de Laurentiis – tenor
Marc Busnel, Máté Bruckner – bassus

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.