Ensemble

Cappella Pratensis is gespecialiseerd in de muziek van Josquin Desprez (= Pratensis) en andere polyfonisten uit de 15e en 16e eeuw. Het ensemble brengt doorlopend uitvoeringen met eigen programma’s en originele interpretaties, die gebaseerd zijn op wetenschappelijk bronnenonderzoek.  Zoals in de Renaissance gebruikelijk, staan de zangers van Cappella Pratensis vaak rond een centrale muziekstandaard. Zij zingen uit facsimile-uitgaven van originele koorboeken. Daardoor ook ontstaat een uniek perspectief op het repertoire. Het ensemble werd in 1987 opgericht en het staat nu onder de artistieke leiding van zanger en dirigent Stratton Bull.

Naast reguliere concerten in Nederland en België is Cappella Pratensis te horen op toonaangevende internationale festivals en podia in Frankrijk, Portugal, Duitsland en de de Verenigde Staten. Het ensemble realiseerde en realiseert ook cd-opnamen, bekroond  met lovende perskritieken en onderscheidingen (waaronder de Diapason d’Or en de Prix Choc). Van 2005 tot en met 2007 was Cappella Pratensis ensemble-in-residence bij de Fondation Royaumont (Frankrijk), waar het cursussen en concerten gaf en werkte met vooraanstaande musici. In 2009 bracht het een dvd/cd-productie met de Missa de Sancto Donatiano van Jacob Obrecht, een reconstructie van de eerste uitvoering van de mis, gefilmd op locatie in Brugge, aangevuld met uitvoerig documentatiemateriaal. Deze productie werd bekroond met een Diapason découverte en de hoogste beoordeling in het vaktijdschrift Classica.

De cd Vivat Leo! Music for a Medici Pope verscheen in oktober 2010 en werd bekroond met een Diapason d’Or. Gastdirigent was musicoloog Joshua Rifkin. De zeer succesvolle serie concerten met het Requiem van Pierre de la Rue stond onder leiding van gastdirigent Bo Holten. Van één van deze concerten is in 2010 een dvd verschenen onder de titel Bosch Requiem. Het vond namelijk plaats in het kader van de meerjarige manifestatie Jheronimus Bosch 500.

In januari 2012 verscheen een nieuwe cd met de vroegst overgeleverde polyfone dodenmissen uit de muziekgeschiedenis, namelijk requiems van Johannes Ockeghem en Pierre de la Rue. De meest recente cd zag in februari 2014 het levenslicht. Het gaat hier om muziek, geschreven voor het feest van Maria Boodschap en afkomstig uit Vaticaanse koorboeken met onder andere Josquin Desprez’ meesterwerk Missa Ave maris stella. Eind 2015 is de Missa cum Iocunditate van Pierre de la Rue op cd worden opgenomen.

In 2016 bracht de Cappella samen met het Nederlands Kamerkoor in acht concerten de wereldpremière van de dubbelpolige uitvoering van Missa Unitatis, gecomponeerd in 2008 door Anthony Pitts (*1969) in een uniek samenwerkingsverband met koren in Antwerpen, Breda, ‘s-Hertogenbosch, Eindhoven, Tilburg en Helmond. Ook trad het op tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht en gaf het vijf concerten “Kerst met Josquin’ in het Seizoen Oude Muziek.

Cappella Pratensis deelt haar visie op en benadering van de vocale polyfonie met professionals en amateurs in masterclasses, met multimedia presentaties, en ook in  een week durende Summerschool die jaarlijks in het kader van Laus Polyphoniae in Antwerpen plaatsvindt. In een structurele samenwerking met de universiteiten van Leuven en Oxford worden alle muziekhandschriften van het atelier van Petrus Alamire ontsloten en geschikt gemaakt voor ook andere musici en voor musicologen.

Lees meer over de individuele zangers

Reacties zijn gesloten.