Discografie

antony-pitts-missa-unitatisMISSA UNITATIS | ANTONY PITTS
Clemens non Papa | Mouton |  Verdi | Poulenc | Esenvalds | Muhly
Nederlands Kamerkoor | Cappella Pratensis | Nationaal Vrouwen Jeugdkoor
2017 | Challenge Classics | 608917271126

De Missa Unitatis is de eerste nieuwe mis in bijna 500 jaar die in opdracht van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap (opgericht in ‘s-Hertogenbosch in 1318) is geschreven en in een unieke samenwerking tussen twee koren in première is gebracht: het Nederlands Kamerkoor en Cappella Pratensis.

De Missa Unitatis draait om het vinden – en streven naar – wederzijds begrip. De vijf secties van deze mis worden afgewisseld met afzonderlijke bijdragen van elk van beide ensembles, evenals het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor. Zo wordt de eenheid als onderliggende thema onderstreept en in deze opname op een unieke manier voelbaar gemaakt.

Deze CD is beschikbaar in de webshop.


image.php-2MISSA CUM JOCUNDITATE | PIERRE DE LA RUE
Visions of Joy | The Chapel of Hieronymus Bosch
2016 | Challenge Records | 0608917271027

Muziek fascineerde duidelijk de grote Nederlandse kunstenaar Hieronymus Bosch (c.1450-1516): zijn schetsen en schilderijen zijn doorspekt met nauwkeurig geobserveerde afbeeldingen van muziekinstrumenten en de bespeling daarvan. Bosch, geboren in ‘s-Hertogenbosch in het hertogdom Brabant, was lid van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. Elke woensdag kon Bosch met zijn medebroeders samenkomen in hun weelderige kapel in de kerk van Johannes de Evangelist om een ​​votiefmis te vieren ter ere van de Heilige Maagd.

Deze opname is bedoeld om een indruk te geven van de devotionele ‘soundscape’ die Bosch zijn hele leven als lid van deze muziekminnende Marian-broederschap heeft ervaren. In plaats van de angstaanjagende kakofonie die wordt opgeroepen door de visie van de kunstenaar op de hel, ontmoeten we hier de vreugde en sereniteit van de wekelijkse Maria-votiefmisliturgie.

We hebben gekozen voor de Missa Cum Jocunditate van Pierre de la Rue (c.1452-1518), die niet alleen de meest gerenommeerde componist van het Habsburg-Bourgondische hof was, maar ook een extern lid van de Broederschap van begin 1490 tot zijn dood in 1518. Het is zeer wel mogelijk dat La Rue in deze jaren Bosch heeft ontmoet.

Deze CD is beschikbaar in de webshop.


MISSA AVE MARIS STELLA | JOSQUIN DESPREZcd Missa Ave maris stella
2014 | Challenge Records | 0608917263220

De muziek van Josquin Desprez is, meer dan enige andere componist uit de Renaissance veelvuldig uitgevoerd, vastgelegd en bestudeerd. Hoewel zijn talrijke missen en motetten nu meer dan 500 jaar oud zijn, hebben ze een plek ingenomen in ons hedendaagse muzikale museum van meesterwerken. Door superlatief ambacht en sublieme schoonheid, overstijgt deze muziek zijn tijd en plaats en zijn oorspronkelijke functie als gewijde muziek.

De prachtige Missa Ave maris stella is een vroeg werk van de componist dat algemeen bejubeld wordt als één van de meesterwerken uit het Franco-Vlaamse polyfone repertoire. Desprez componeerde deze mis tijdens zijn jaren als koorzanger aan de Cappella Sistina in Rome (begin jaren 1490). De mis wordt gecompleteerd met Mariamotetten van Josquin alsook de Gregoriaanse gezangen die samen de liturgie van Maria Boodschap vormen.

Deze CD is tijdelijk uitverkocht. Tracks van het album zijn te beluisteren via Audio.


cover_640_01OCKEGHEM | DE LA RUE REQUIEM
2012 | Challenge Records | 0608917254129

In dit album keert Cappella Pratensis terug naar de allereerste polyfone zettingen van de dodenmis uit de geschiedenis.

De Requiems van Johannes Ockeghem (ca. 1410-1497) en Pierre de la Rue (ca. 1452-1518) vormen een ideaal paar aangezien het de oudst overgeleverde polyfone versies van de dodenmis zijn die gecomponeerd zijn binnen de Lage Landen. Zowel De la Rue (ca. 1460-1518) als Ockeghem (ca. 1420-1497) hebben een Requiem gecomponeerd waarbij pure soberheid wordt gekoppeld aan elegantie en vindingrijkheid.

La Rue is duidelijk geïnspireerd geraakt door zijn oudere collega, hij volgt zijn sobere maar toch klankvolle stijl. Beide werken werden volop geprezen, waarbij Ockeghems werk omschreven wordt als “exquise et tres parfaicte” (exquise en volmaakt) en De la Rue’s als “die klangvollste Musik, die man hören konnte” (de meest klankvolle muziek die je kunt horen). Het toonaangevende Franse magazine Diapason gaf deze cd vijf sterren (hoogste waardering).

Deze CD is beschikbaar in de webshop.


VIVAT LEO! Music for Medici Pope vivatleo1
2010 | Challenge Records

Voor deze cd-opname “Vivat Leo! Music for a Medici Pope” heeft Cappella Pratensis zijn krachten samengebundeld met de internationaal vermaarde dirigent en musicoloog Joshua Rifkin in een verkenning van de muzikale smaak van de beruchte paus Leo X, die regeerde van 1513 tot 1518. Het repertoire bestaat uit werken van de gevestigde grootmeesters uit die tijd zoals Josquin Desprez en Jean Mouton, maar toont tevens de waardering van paus Leo voor de nieuwe generatie componisten als Adrian Willaert en Costanzo Festa. Van het eerste werk, Gaude felix Florentie – geschreven voor de triomfantelijke entree van de paus in zijn geboortestad Florence – tot Josquins monumentale Miserere mei, Deus is het repertoire kleurrijk en dramatisch. Het programma tekent een levendig beeld van het Italiaanse muziekleven op het hoogtepunt van de renaissance. Rifkins langdurige relatie met dit repertoire garandeert een geanimeerd en weloverwogen uitvoering. Deze cd werd bekroond met een Diapason d’Or.

Deze CD is beschikbaar in de webshop.


MISSA DE SANCTO DONATIANOcp_cd1
Bruges 1487; Jacob Obrecht
2009

Met deze CD/DVD keren we terug naar de Sint Jacobskerk in Brugge anno 14 oktober 1487, toen daar een mis ter nagedachtenis aan bonthandelaar Donaes de Moor plaatsvond met speciaal voor de gelegenheid geschreven muziek van Jacob Obrecht.
De DVD bevat een gefilmde heropvoering van de mis plus een uitvoerige documentaire met professor Jennifer Bloxam van het Williams College (Massachusetts, USA) en Stratton Bull – artistiek leider van Cappella Pratensis -, gefilmd op locatie in Brugge. Meer Engelstalige informatie op www.obrechtmass.com. Deze cd/dvd werd bekroond met een Diapason d’Or Découverte.

Deze CD is beschikbaar in de webshop.


STABAT MATER 2013CD Stabat Mater 2013
Josquin Desprez, Hawar Tawfiq, Giovanni Pergolesi (uitvoering o.a. door Cappella Pratensis)
2013

Concertregistratie van de Stabat Mater concerten in Oirschot in 2013 waarbij Cappella Pratensis Josquin Desprez’ meesterlijke versie van de bekende passietekst ten gehore bracht en tevens het muzikale hart vormde van de wereldpremière van Hawar Tawfiq’s sfeervolle nieuwe Stabat Mater compositie.

Deze CD is beschikbaar in de webshop.

 


Afbeelding cd Kaisei NariKAISEI NARI
Paul van Kemenade Quintet i.s.m. Cappella Pratensis
2012 | KEMO 011

Altsaxofonist Paul van Kemenade in duos en trios met Aki Takase en Han Bennink, Three horns and bass, Cappella Pratensis en anderen.
Featuring: Aki Takase, Han Bennink, renaissance ensemble Cappella Pratensis (Stratton Bull, Lior Leibovici, Pieter Stas, Olivier Berten), Three horns and a bass ( Angelo Verploegen, Louk Boudesteijn, Wiro Mahieu ), El Periquin, Serigne C.M.Gueye.

Koop deze CD via de website van Paul van Kemenade.

 


LA POLYPHONIE FLAMANDEAfbeelding cd-box La Polyphonie Flamande
Verzamelbox m.m.v. Cappella Pratensis
2011 | Ricercar

Box met 8 cd’s (en begeleidend boek) met een compilatie van muziek van Vlaamse polyfonisten uit de 15e en 16e eeuw: o.a. Ockeghem, Grenon, De Lantins, Dufay, Binchois, Brumel, De la Rue, Pipelare, Obrecht, Prioris, Desprez, Brumel.
Uitvoerders: Cappella Pratensis, Capilla Flamenca, Continens Paradisi, Diabolus In Musica, Discantus, Ensemble Musica Nova, Ensemble Organum, Oltremontano, Piffaro, Psallentes, Romanesque, Vox Luminis.

Koop deze cd via het Ricercar-label.

 

 


CLOSE ENOUGHreplicdboek2 close enough.mac
Paul van Kemenade Quintet i.s.m. Cappella Pratensis
2010 | KEMO 09

Op de cd CLOSE ENOUGH speelt altoist Paul Van Kemenade in verschillende settings met Cappella Pratensis de compositie FANTASY COLOURS.
Koop deze cd via de website www.paulvankemenade.com

 

 

 

 


BOSCH REQUIEM 2010Afbeelding cd-dvd Bosch Requiem 2010
Concertregistratie Bosch Requiem 2010
Dit boekje + DVD bevat de gehele registratie van Bosch Requiem 2010. Cappella Pratensis, onder leiding van dirigent Bo Holten zingt requiem ‘Missa pro fidelibus defunctis’ van Pierre de la Rue en het monumentale motet ‘Misere mei, Deus’ van Josquin Desprez (ca. 1450 – 1521). Het Matangi Quartet voert het strijkkwartet ‘…miserere…’ van Louis Andriessen uit.
Op de DVD is ook oud-plebaan van de Sint-Jan en kunsthistoricus Antoine Bodar te zien. Hij draagt zijn, speciaal voor Bosch Requiem 2010, geschreven essay ‘Hekeling toen en nu’ voor.

Deze DVD is niet meer beschikbaar.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.