Peter de Laurentiis

Peter de Laurentiis

Peter de Laurentiis | artistic advisor 

 

Peter de Laurentiis was born to a Scottish mother and a Neapolitan father in Genoa (Italy). He studied violin at the Paganini Conservatory in Genoa, and went on to study musicology at the Universities of Cremona, Oxford and Tours.
While at University he developed an interest in vocal music and started performing with various specialised ensembles. He now works mainly with Cappella Pratensis (Stratton Bull) also covering the role of Artistic Advisor and Project Manager, cantoLX (Frank Agsteribbe), La Capella Reial de Catalunya (Jordi Savall), i Favoriti della Fenice (Jean Tubéry), the Choeur de Chambre de Namur (Leonardo Garcia Alarcon), Currende (Erik van Nevel) and Vlaams Radio Koor (Hervé Niquet).
Also active in teaching, he gives lessons, conferences and courses in history and notation of early music, singing, and in pronunciation and diction issues for singers.
Peter – a research associate of the Alamire Foundation, in Leuven – is very interested and continues studying cultural history, textual criticism and philology, and inspiring new ways to perform early and difficult repertoires for modern audiences, but he also has a secret passion for cooking.

Peter de Laurentiis heeft een Schotse moeder, een Napolitaanse vader en komt uit Genua (Italië). Hij studeerde viool aan het Paganini Conservatorium in Genua en ging later Musicologie studeren aan de Universiteiten van Cremona, Oxford en Tours. Tijdens zijn studie aan de universiteit ontwikkelde hij een interesse in vocale muziek en ging hij optreden met verschillende gespecialiseerde ensembles. Op dit moment werkt hij vooral met Cappella Pratensis (Stratton Bull), i Favoriti della Fenice (Jean Tubéry), cantoLX (Frank Agsteribbe), Arsys Bourgogne (Pierre Cao) en het Kamerkoor van Namen (Leonardo Garcia Alarcon). Tevens is Peter actief als docent. Hij geeft lessen, conferenties en workshops in de historie en notatie van oude muziek en in uitspraak-  en voordrachtproblemen bij zangers. Peter heeft een passie voor cultuurgeschiedenis, tekstkritiek en taalkunde en blijft continu zoeken naar inspirerende nieuwe manieren om oude muziek en ingewikkelde repertoires interessant te maken voor hedendaags publiek. Daarnaast heeft Peter een geheime passie voor koken.