Pieter Stas

Pieter Stas

Pieter Stas

Pieter Stas is cellist en zanger (bas). Zijn muzikale carrière begon als knaap in het koor “In Dulci Jubilo”. Tevens volgde aan de muziekacademie van Sint-Niklaas cello. Zijn opleiding voor cello genoot hij nadien aan de conservatoria van Gent en Antwerpen bij France Springuel en Ilja Laporev. Hij behaalde in 1997 het diploma meester in de muziek voor cello en kreeg tevens de begeerde vermelding “Finaliteit Kamermuziek”.
Hij volgde masterclasses bij onder andere Anner Bylsma, Pieter Wispelwey, Sigiswald Kuyken en Europees Barokorkest. Daarnaast volgde hij ook zanglessen bij Lucienne Van Deyck. Hij behaalde prijzen voor kamermuziek in de masterclass van het Italiaanse pianotrio Voces Intimae (Zumaia-Spanje). Hij werd geselecteerd voor het Europees Jeugdkoor, Wereld Jeugdkoor, het Vlaams Radiokoor en het Huelgas Ensemble. Momenteel is hij vooral actief bij de Cappella Pratensis. Tevens is hij als lesgever  verbonden aan de muziekacademie van Bornem.

Pieter Stas is in 1997 stichtend lid van het Goeyvaerts Strijktrio, dat zich sinds de oprichting uitsluitend richt op het XXste- en XXIste-eeuwse repertoire. Het Trio werkt regelmatig samen met Stef van Bellingen (kunsthistoricus) in het project ‘Klankkleuren’, waarin zij de relaties onderzoeken tussen de muziek en de plastische kunsten aan de hand van vergelijkende parameters. Het Goeyvaerts Strijktrio werd laureaat van de ‘Trofee Fuga 2003’, een trofee die jaarlijks wordt uitgereikt door de Unie van Belgische Componisten, voor hun constante inzet voor het nationale repertoire. Recent verscheen bij Pavane Records een cd met werk van Joseph Jongen, Eugène Ysaÿe en Louis De Meester. Het Trio streeft bij zijn uitvoeringen naar authenticiteit en gaat daarvoor te rade bij eminente muzikanten en componisten zoals Alexander Ivashkin, Giya Kancheli en Henk Guittart (Schoenberg Kwartet). Van het Trio verschenen meerdere cd’s.  Bekend is de cd strijktrios van Arnold Schoenberg, Anton Webern en Alfred Schnittke. Hun laatste cd met het Stabat mater van Arvo Pärt werd onderscheiden met een Edison.

Reacties gesloten.