Lionel Meunier

Lionel Meunier

Lionel Meunier

Lionel Meunier werd geboren op 12 mei 1981 in Frankrijk. Zijn muzikale opleiding begon in de muziekschool van zijn woonplaats Clamency, waar hij diploma’s haalde voor solfège, blokfluit en trompet. Als gepassioneerd jong musicus, ging hij op zijn 18e naar het Institut Supérieur de Musique et de Pédagogie in Namen, waar hij in 2004 met een eervolle vermelding afstudeerde voor blokfluit.
Op deze school ontdekte hij het zingen. Hij volgde twee jaar lang zanglessen bij Benoit Giaux en bij Laure Delcampe. Zijn focus op zang kreeg een vervolg aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, studerend bij Rita Dams en Peter Kooij. Sindsdien is Lionel lid van verschillende ensembles als Collegium Vocale Gent, de Nederlandse Bach Vereniging, World Youth Choir, Amsterdam Baroque Choir, Namur Chamber Choir, Ex Tempore, World Chamber Choir en Arsys Bourgogne. Hij werkte onder bekende dirigenten als Philippe Herreweghe, Christophe Rousset, Tonu Kaljuste, Paul Dombrecht, Gustav Leonhart, Roberto Gini, Richard Egarr, Peter Dijkstra, Florian Heyerick en Rinaldo Alessandrini. Lionel werkt ook bij verschillende solisten ensembles als Favoriti de la Fenice (Jean Tubéry) en the Soloists of Namur Chamber Choir.
Lionel is daarnaast actief als solist, bijvoorbeeld in de Mis in As van Schubert, Bach’s Johannes Passion en andere cantates, Haydn’s Stabat Mater, de Krönungs Messe and Mis in C klein van Mozart en in de Mis in G van César Franck.
In 2004 richt Lionel Vox Luminis op, dat inmiddels een veelgevraagd ensemble is,  concerten geeft door heel Europa en aan de lopende band CD’s opneemt, die opvallen en met prestigieuze prijzen worden bekroond als de Diapason d’Or, de Classica en de Preis der Deutschen Schallplattenkritik CHOC de Classica.
In 2012 volgt de grote doorbraak met de CD ‘Musikalische Exequien van Schütz’, die de Gramophone Recording of the Year wordt.
Het laatste jaar is hij in toenemende mate als coach, artistiek leider en dirigent in heel Europe en verzorgt hij masterclasses en lezingen over het repertoire uit de late Renaissance en de Barok. In 2015 is Vox Luminis onder zijn leiding Artist in Residence op het Utrecht Festival Oude Muziek.
Grote passie heeft hij voor het a cappella repertoire uit de Renaissance. Daarom zingt hij sinds 2004 als bas bij Cappella Pratensis.

Reacties gesloten.