Kerst voor de Keizer, Kerstconcert op 22 december

470 Jaar geleden, in de eerste dagen van december 1545 verbleef de grote Keizer Karel V (1500-1558) de hele maand december in ’s-Hertogenbosch om er te herstellen van een hevige jichtaanval die hij opliep tijdens zijn reis naar de belangrijke internationale bijeenkomst van de Ridders van het Gulden Vlies te Utrecht. Noodgedwongen zou zijn verblijf in de stad uiteindelijk bijna vier weken duren en daarom ook vierde Karel V het kerstfeest in ‘s-Hertogenbosch. Als altijd had Karel zijn eigen musici mee. Dit betekende dat hij voor de muzikale omlijsting van de kerstviering in Den Bosch dat jaar kon kiezen uit twee van de meest gerenommeerde muziekkapellen van het moment: zijn eigen persoonlijke hofkapel en die van de plaatselijke Illustre Lieve Vrouwe Broederschap.

Historicus en kenner Jan van Oudheusden zal u als inleiding op het concert in 10-15 minuten met treffende en smaakvolle anecdotes meer vertellen over de machtige Keizer Karel V en zijn zeer grote rijk.

Voor Cappella Pratensis was het bezoek van de keizer een prachtige reden om een sfeervol kerstprogramma samen te stellen en u in de intieme entourage van De Toonzaal dit jaar te verrassen met enerzijds muziek van Karel’s componisten als Thomas Crecquillon en Nicolaas Gombert en anderzijds met werken uit de rijke archieven van de Broederschap. Naast de Missa Puer natus van de toen nog zeer populaire Pierre de la Rue – een mis met een dubbel toepasselijke titel die waarschijnlijk werd gecomponeerd ter gelegenheid van Karels geboorte – treffen we in deze archieven ook enkele adembenemende composities aan van de meester Gheerkin de Hondt. Deze laatste was de toenmalige kapelmeester van de Broederschap. Daarbij bevat het programma stemmige anonieme Latijnse en Nederlandstalige polyfone kerstgezangen, onder meer een prachtige zetting van Nu sijt willecomen. Een combinatie van bekende en onbekende meesterwerken van internationaal topniveau en een flinke vleug couleur locale vormen aldus de ingrediënten van dit unieke muzikale kerstrecept.

Programma:

Blijde intrede
Sicut lilium inter spinas Antoine Brumel (ca. 1460-ca.1515)
Te Deum Sebastiaan De Porta (? – 1538)

Missa Carolis
Introitus: Puer natus Gregoriaans
Missa Puer natus Pierre de la Rue (ca. 1460-1518)
Kyrie
Sanctus
Agnus Dei

Lokale schatten
Quando natus es Anon.
Germinavit Anon.
Jubilate Deo Gheerkin de Hondt (fl. 1530-1547)

Keizerlijke componisten
Verbum caro factum est Thomas Crecquillon (ca. 1505-ca.1557)
Angelus Domini Nicolaas Gombert (ca. 1495- ca. 1560)

Feestgedruis
Omnes nu laet ons gode loven Anon.
Nu sijt willekome (I) Anon.
Nu sijt willekome (II) Anon.

Voor kaarten klikt u HIER

 

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten.