Bossche Koorboeken

De Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in ‘s Hertogenbosch herbergt een ongelooflijke schat : elf puntgave koorboeken uit de periode 1450-1600, waarvan negen met wonderschone meerstemmige (polyfone) muziek. Samen belichamen ze de ongekende culturele bloeiperiode van het hertogdom Brabant, ook wel de Brabantse Gouden Eeuw genoemd.

De muziek is geschreven en volop gebruikt voor de liturgie, maar inmiddels al eeuwen verstomd. Bijna niemand kent het en het is nergens te beluisteren. Maar dát gaat nu veranderen: Cappella Pratensis gaat de Bossche Koorboeken uitpakken! In een megaproject van vijf jaren worden jaarlijks één of twee boeken ontsloten voor publiek, in beeld en in klank. En elk jaar beginnen we met een feestelijk concert in ‘s-Hertogenbosch.

Het openingsconcert van jaargang 2020 vindt plaats op woensdag 4 maart in de Grote Kerk, en wordt een live performance van muziek en beeldende kunst, voorafgegaan door een lezing.

Programma: werken van Jean Mouton uit koorboek 72A en een greep uit de gehele koorboekencollectie.

Het project Bossche Koorboeken is een samenwerking tussen drie natuurlijke partners: de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap, de Alamire Foundation en Cappella Pratensis.

Reacties gesloten.