Berlin, 21 October: Triptych, die polyfone Klangwelt von Hieronimus Bosch

Die phantasievolle Welt von Hieronymus Bosch, mit Bildern die heute wie aus einem absurden Traum entsprungen scheinen, ist tatsächlich stark religiös. Viele seiner Werke sind Triptychen, sakrale Gemälde, gedacht für eine liturgische Umgebung. Diese Meisterwerke sind “visuelle Polyphonie”, in der die Klagelaute der Hölle, aber auch die Klänge der Engel fast buchstäblich von der Leinwand klingen.

Im Rahmen des 500. Todesjahres von Hieronymus Bosch im Jahr 2016 bringt Cappella Pratensis Musik von Pierre de la Rue. Seine Missa Cum Jocunditate aus einer der Alamire Chorbücher bildet den Kern eines Programms über die intensive Marienverehrung, die in den Werken von Bosch und seinen Zeitgenossen so evident ist.

Diese Messe ist der zentrale Bereich des Triptychons, das auf der einen Seite von schönen Motetten flankiert wird und auf der anderen Seite von Gregorianischen Gesängen, wie sie damals in der Kapelle der Bruderschaft gesungen wurden. Das Ergebnis ist ein vielstimmiges Triptychon aus der Welt des Hieronymus Bosch.

Mittwoch, 21 October, 20.00 Uhr
Berlin, Französische Kirche, Gendarmenmarkt.

Triptiek, De polyfone klankwereld van Jeroen Bosch

De fantastische wereld van Jeroen Bosch, met beelden die vandaag geplukt lijken uit een absurdistische droom, is in feite intens religieus. Veel van Bosch’ werken zijn triptieken, sacrale schilderijen bedoeld voor een liturgische omgeving. Deze meesterwerken zijn “visuele polyfonie” waarin de klanken van de hel maar ook van de engelen bijna letterlijk uit het doek resoneren. In het kader van de 500e verjaardag van de dood van Jeroen Bosch in 2016 brengt Cappella Pratensis de klinkende dimensie van deze religieuze kunst, met polyfonie die de meester vaak zal hebben gehoord in zijn geboortestad ’s-Hertogenbosch. De muziek is afkomstig van de schitterende koorboeken van de Illustere Lieve Vrouwe Broederschap, waarvan Bosch lid was en voor wie hij kunstwerken heeft vervaardigd. Deze koorboeken zijn zelf kunstwerken, gemaakt in de ateliers van meesterkalligraaf Petrus Alamire, die deze muziekpartituren opsmukte met figuren die direct van de werken van Bosch afstammen.

Voor dit programma brengt Cappella Pratensis muziek van een medelid van de Broederschap, Pierre de la Rue. Zijn Missa Cum Jocunditate, uit één van de Alamire koorboeken —nog altijd in het bezit van de Broederschap— vormt de kern van een programma rond de intense Mariale devotie, die zo evident is in de werken van Bosch en zijn tijdgenoten. Deze mis is het centrale paneel van dit drieluik, geflankeerd aan de ene kant door schitterende motetten, en aan de andere door Gregoriaanse gezangen zoals ze gezongen werden in de kapel van de Broederschap. Het resultaat is een polyfone triptiek, de nagalmende wereld van Jeroen Bosch.

Woensdag 21 oktober, 20.00 uur.
Berlijn, Französische Kirche, Gendarmenmarkt

 

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten.