Actueel

Tournee Seizoen Oude Muziek 2016-2017 ‘Kerst met Josquin’
Polyfonie rond de kribbe
In 1503 werd Josquin Desprez in Ferrara benoemd tot kapelmeester aan het hof van Ercole d’Este. Het was de bekroning van zijn carrière in Italië.
Josquin had zich ontpopt tot de meest toonaangevende componist van zijn generatie en werd aan het hof binnengehaald als een ware vedette. En hij stelde niet teleur.
Cappella Pratensis zingt enkele van de mooiste werken die in Ferrara met Kerst werden gezongen, zoals de dramatische vertelling van de verkondiging in Missus est Gabriel en de adembenemende cyclus O admirable commercium.
De zangers van Cappella Pratensis
Stratton Bull, Andrew Hallock, superius
Lior Leibovici, Pieter de Moor, contratenor
Peter de Laurentiis, José Pizarro-Alonso, tenor
Pieter Stas, Marc Busnel, bassus
Concerten
wo 14 dec, 20.15 – Amsterdam, Muziekgebouw aan ’t IJ
do 15 dec, 20.15 – Westzaan, Zuidervermaning
vr 16 dec, 20.00 – Almere, Goede Rede
za 17 dec, 14.30 – ’s-Hertogenbosch, De Toonzaal (UITVERKOCHT)
zo 18 dec, 20.00 – Utrecht, Geertekerk

 

Stratton Bull:‘Josquin Desprez sloot zijn twintigjarige Italiaanse carrière af in Ferrara. Hertog Ercole d’Este wilde Ferrara verder profileren als kunststad. Hoewel hem werd geadviseerd voor een minder dure componist zoals Heinrich Isaac te gaan, koos Ercole toch voor Josquin. Het grappige is dat Josquin de maestro was en de dienst uitmaakte. Veel van zijn tijdgenoten waren zangers die ook componeerden, maar Josquin profileerde zich echt als componist. Het zou zomaar kunnen dat de hertog geen enkele invloed had op wat hij componeerde.De polyfone kerkmuziek van Josquin is dan ook complex, maar klinkt tegelijkertijd goddelijk en helder. Dat hoor je ook terug in dit kerstprogramma. Zowel Ercole als Josquin vonden de religieuze beleving van Kerst heel belangrijk. Dat is nu voor veel mensen anders, maar we vieren het natuurlijk nog steeds zo uitbundig als toen.

De rode draad van het kerstverhaal leidt de luisteraar bij dit concert door de complexe maar ook prachtige wereld van de polyfonie. De cyclus O admirable commercium laat bijvoorbeeld de muzikale schoonheid van Josquin horen. Om zijn perfecte gevoel voor melodie is hij wat mij betreft de Mozart onder de polyfonisten van zijn tijd.’

Cappella Pratensis is een vocaal ensemble dat zich onder leiding van dirigent Stratton Bull specialiseert in polyfone meesterwerken van onder meer Josquin Desprez. De zangers verzamelen zich rond een centrale muziekstandaard om hun interpretatie van renaissancepolyfonie, gebaseerd op wetenschappelijk bronnenonderzoek, zo nauwkeurig mogelijk te kunnen uitvoeren. Cappella Pratensis werd onder meer bekroond met de Diapason d’Or en de Prix Choc en ontving enkele weken geleden nog vijf Diapasons voor haar  CD Visions of Joy.

Reacties gesloten.