Tous les Regretz, De Toonzaal ‘s-Hertogenbosch, 3 oktober

Margaretha van Oostenrijk (1480-1530) is een belangrijke vrouw in de geschiedenis van de Lage Landen. In roerige tijden zorgde haar regering vanuit Mechelen voor een tijd van relatieve rust en welvaart. Als landvoogdes stond ze bekend om haar scherpe politieke inzicht, als een goed leider en bekwaam diplomaat. Bekend ook is ze om haar grote liefde voor de cultuur.

In het concert op 3 oktober loopt Cappella Pratensis door het leven van Margaretha via de muziek die nauw verbonden was aan haar vele momenten van beproeving,  maar ook aan haar triomfen. Het repertoire, dat artistiek directeur Stratton Bull voor deze gelegenheid heeft uitgekozen, strekt van het hoofse repertoire van haar jeugd in Frankrijk, via muzikale herdenkingen van haar successen als vorst, tot fijnzinnige liederen die haar soelaas boden tijdens haar latere jaren aan het hof in Mechelen.
Onder de componisten die u gaat horen, zijn de belangrijkste namen uit één van de rijkste generatie van toondichters uit de geschiedenis. Een speciale plaats is weggelegd voor Margaretha’s muzikale zielsverwant, Pierre de la Rue.

Vrienden van Cappella Pratensis ontvangen korting op de toegangsprijs!

Zaterdag 3 oktober 2015, 20.30 uur.
Muziekcentrum De Toonzaal, Prins Bernhardstraat 4-6, ‘s-Hertogenbosch

Tickets: www.detoonzaal.nl

Concert Orgelpark Amsterdam 13 september

Het Orgelpark in Amsterdam is een prachtige locatie, waar Cappella Pratensis samen met organist Wim Diepenhorst op zondag 13 september de Missa cum Jocunditate (‘met vreugde’) van Pierre de la Rue uitvoert.
De la Rue (Doornik 1460-1518) schreef deze Missa waarschijnlijk, toen hij nog als zanger verbonden was aan de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in ‘s-Hertogenbosch.
De compositie maakt deel uit van een koorboek dat destijds door de zangers werd gebruikt en zeer goed bewaard is gebleven. U kunt het zien in het Museum Het Zwanenbroedershuis in de Brabantse hoofdstad.
Cappella Pratensis zal de Missa cum Jocunditate, die wordt beschouwd als één van de meesterwerken van De la Rue, eind 2015 gaan uitbrengen op CD.

Meer info vindt u op onze concertagenda.